GRATIS VERZENDEN VANAF €250,-

Verkooppunten

Mijn account

Winkelwagen

LED

Geef tot 50% minder water maar met een hogere concentratie meststoffen. 

Onder LED-licht verdampt een gemiddelde plant dus tot wel 50% minder water dan onder HPS-licht.

Laten we eens uitgaan van dát percentage en stel je dan het volgende voor: toen je nog met HPS kweekte voegde je per liter bewatering 20 ml meststof toe. Maar nu heb je eindelijk LED en 50% minder waterverdamping door je plant.

Bij 50% minder verdamping zal de plant in de praktijk maar de helft van de eerder verbruikte bewatering gebruiken want een plant neemt niet veel meer water op dan dat hij kan verdampen.

Dit heeft eveneens tot gevolg dat ook maar de helft van de eerdere hoeveelheid meststof door de plant wordt opgenomen. Deze gehalveerde hoeveelheid voeding wordt echter weer voor een deel vanzelf gecompenseerd. Dit komt omdat een plant onder een goed ontworpen LED kweeklamp een verhoogde fotosynthetische activiteit laat zien waardoor meer CO2 zal worden omgezet in glucose.

Hiermee wordt al weer direct zo’n 25% goedgemaakt. We hebben dus nog circa 25% voedingstekort in te lopen. Dat los je simpel op door die 2,5 ml meststof als extra hoeveelheid per liter bewatering toe te voegen. Het komt er (in dit voorbeeld) dus op neer dat je plant onder LED kweekverlichting de helft minder bewatering nodig heeft waarbij die bewatering wél 25% méér meststoffen bevat. Wist je dat je op deze manier óók nog eens op je uitgaven voor meststoffen bespaart? Precies.., want dat is die 25% extra glucose die de plant zelfstandig aanmaakt door het optimale lichtspectrum van de LED kweeklamp.

Verschillende door uiteenlopende kweekomstandigheden.

Het spreekt voor zich dat de percentages die hier zijn genoemd kunnen afwijken van de percentages die voor jouw specifieke situatie gelden. Het soort en type LED-kweeklamp dat je gaat gebruiken is ook van invloed op wat er met je planten gebeurt evenals de eventuele temperatuurschommelingen in je ruimte als gevolg van de seizoenen. De hierboven geschetste situatie is dan ook vooral bedoeld als uitgangspunt. Het is altijd zeer nuttig om je planten goed in de gaten te houden en snel in te grijpen als daarvoor een reden is. Te weinig voeding remt de plantontwikkeling maar een teveel aan voeding is ronduit schadelijk en dat geldt zeker óók voor een teveel aan water. De omschakeling van HPS naar LED zal meestal een aantal aanpassingen nodig hebben maar je zult zien: binnen de kortste keren wil je nooit meer terug naar HPS…